terrace conceptualised as two linked pavilions

Darlington NSW, 2009

The linked pavilion concept for this compact house edit provides a number of design opportunities in direct response to context and development controls.

Grafting the proposed addition to the existing, separated by a small court and linking element, allows a clear distinction to be drawn between the two. The court provides light and ventilation to the heart of the dwelling. 

The proposal takes advantage of fall on the site by incorporating a split-level connection that drops the pavilion by half a storey providing an ‘at grade’ relationship with the lawn to the north. The split level, together with a reverse hip roof-line maximises solar access for the existing house and adjacent neighbours.


Client: Private Services: Architecture


Project team: DRAW, Adam russell, Suzy Pickles, Tom Tang

Collaborators: Serrao smith