mini learning village for international grammar school

Ultimo NSW, 2016

Our design reorganises a once neglected corner of the IGS campus into a mini village of learning, staff and informal social spaces.

In mid 2016 the International Grammar School (IGS) appointed us to design a new Design Centre for their Ultimo campus. We are very excited to expand our education portfolio with this terrific little project. 

An invigorated laneway forms a circulation spine providing access to the various spaces along it’s length. The lane is populated with seating ledges and work surfaces that encourage students to stick around and informally interact.

The new layout provides adaptable space for teaching and learning modes as well as exhibitions and the cross pollination of ideas. Deep in the plan a delineation between work and service spaces organises the rooms for effective lessons.

At the laneway threshold a series of transparent roller shutters open up deep seating ledges that straddle inside and out. A tall window at the prow of the staff room announced this exciting new precinct in the school and provides an exhibition space for student works to be displayed, played and projected.

Watch this space!


Client: International Grammar School (IGS) Services: Architecture


Project Team: Ben Wollen, Adam Russell, Prudence Duncan, Ella Dunne

Collaborators: ACOR (mechanical), BDA (quantity surveyor), Cantilever (structural) ,John Oultram Heritage & Design, Longitude Planning (planning)