a playful new character in a heritage context

Tempe NSW, 2017

Tempe Childcare Centre balances vibrancy, durability and an appropriateness of scale to create a recognisable and fun building for children.

The Tempe Childcare Centre sits adjacent to a heritage-listed site on Hillcrest street Tempe. The project organises three playrooms around a central outdoor play area and accommodates 71 children in total. The building is designed to provide an active and vibrant street presence. A series of recycled brick elements within the building and landscape provide a respectful response to the heritage context. The pitched roof references the character of the surrounding houses and is imbued with the symbolism of home comfort.

The central play area sits within a circular timber screen, creating a focal point for the street corner without overshadowing the neighbouring heritage-listed Lymerston House. The project reconciles conflicting issues of scale, air craft noise, slope & natural landscape. Importantly the design offers an endearing and memorable built character to stimulate growth and learning whilst maintaining an appropriate street presence.

From Inner West Council: "The proposed childcare achieves a very good architectural, heritage and urban design outcome and could become a benchmark for childcare developments in our LGA. The proposal has been carefully-designed. It is playful and creative, uses high quality materials, achieves a sophisticated architectural expression and sits well with its urban and heritage context."


Client: Private Services: Architecture


Project Team: Adam Russell, Benjamin Wollen and Ella Dunne