a soaring reception space for the university of technology

Ultimo NSW, 2010

Our design for the Great Hall and Balcony Room at the University of Technology Sydney [UTS] has created a dramatic new identity for the most important ceremonial space on campus. 

Beyond the initial brief for the Great Hall we proposed “The Balcony Room”, a soaring reception space annexed to the Hall that capitalises on a commanding view across the future Alumni Green. The Balcony Room adapts a previously underused terrace, enclosing it to provide a link between the main building foyer and the rich, warm interior.

The Balcony Room, sits at the base of an iconic Brutalist tower, providing a bold new identity for the Great Hall in the external envelope and breathing new life into the campus. Glass ‘Pleats’ in the 11 meter high facade open up diagonal views across Alumni Green.

The lofty, light-filled Balcony Room overlooks Alumni Green, the University’s primary landscaped area. A sculptural light fitting (designed by DRAW) uses off-the-shelf light battens to animate the wall surface.


Client: Univeristy of Technology Sydney Services: Architecture


Project team: Adam Russell, John de Manincor, Fransisco Layson, Chris Steinbach, Lorraine Yip, Zana Wright, Raffaello Rosselli, Nick Sargent, Leisa Tough

BUILDER: Lipman FACADE: Facade Innovations MANTLE: Facade Innovations FACADE ENGINEER: Surface Design DETAILED MANTLE MODELLING: AR-MA PHOTOGRAPHY: © Brett Boardman [all rights reserved]

Collaborators: Kann Finch (collaborating architects), Steensen Varming (Environment / Mechanical / Electrical /Lighting), Audio Systems Logic (Acoustics), SDA Structures (Structure), Warren Smith and Partners (Hydraulics/Fire), Blackett Maguire + Goldsmith (BCA), Aquenta (Cost Planner), Philip Chun (Fire Engineering), The Mack Group (Commercial Kitchen)